Saturday, April 9, 2022

Kuča poso, kuča poso. Je res vse samo to? Ali?

Kdaj ste začeli delati? Kdaj ste prejeli svoje prvo ali na sploh plačilo in bili Hvalezni za to? 

Mene je pot k delu in do prvega zasluzka ponesla pri rosnih 14tih. In vse to zato, ker so bile moje zelje večje od tega, kar mi je bilo omogočeno (ste se srečali kdaj s tem?) in od tega, kar nama je z bratom lahko privoščila mama.

Kakšne so poslovne korenine vaših staršev? Gradite druzinski posel naprej ali ste ga zgradili sami? Kakšna je vaša miselna naravnanost do denarja? Je za vas delo, služenje? obremenitev? Ali pot osebne izpolnitve? ustvarjalnosti? Mislim, da je zelo pomembno, da sebe poznamo do te točke, da si skozi zivljenje izberemo delo, ki nas veseli, izpolnjuje. 

Spomnim se, zamislila sem si, da moram imeti rdeče lakaste čeveljce. Nujno. Takoj. Kako najstnici razloziš, nimam. Preprosto. Odgovor je bil, pojdi in si zasluzi. Pri meni je to veljalo takrat, kot navodilo, opcija, ki sem jo takoj sprejela. To poletje sem prodajala sladoled. Ko so moji sošolci uzivali na počitnicah, sem jaz uzivala, ker sem imela svoj prvi Cilj. In tako se je pričela moja poslovna pot osamosvajanja, dela. Tako mlada sem se kar hitro Naučila in spoznala občutek zmorem sama. Dojela, kaj je mogoče, ko imaš svoj kapital. Ko nisi od nikogar odvisen. Ko si lahko izpolniš vsako zeljo, brez, da potrebuješ dovoljenje Ali odobritev za to. Khmmm dobra, dobra pot. A tudi ta ima dve strani. Predvsem si tako mlad pridelaš naziv street smart. In zapomnite si. Prekletstvo lepega in inteligentnega dekleta, brez očetovske figure je lahko huda bolečina. Pomanjkanje zdrave samopodobe pa zelo samopogubno. A z zavetsnim delom na sebi se lahko vsega naučimo in svojo pot in kako jo živimo, spremenimo.

Obstaja druzabna igra, ki jo igram z mlajšo hčerko, ki ti pounudi, da izbereš na Igralni ploščadi pot šolanja Ali pot kapitala. Zelo, zelo priporočam. Resnično Veliko skozi igro lahko spoznamo, kako razmišljajo naši angelčki. Igrajte se skupaj čim več. 

Torej, pot, real lajf, pot kapitala. Hitro sem ugotovila, da ne bom dovolila, da mi kdo plete po glavi ali me uči pameti. Tako sem tempo dela zdrzala do 30tega leta. In kaj sem se naucila, spoznala?

Ko pričneš z delom tako mlad, pride trenutek, ko se ti lahko vse zruši, zameri. Preprosto ne, da se ti vec. Potreben je premor. Pocitek. A če sem enkrat s svojo odločnostjo in strastjo že nekaj dosegala, bom spet. In spet, če bo to potrebno. Ta spirit ne ugasne! 

Mene vodijo in motivirajo vedno znova postavljeni cilji. Mali ali vecji, vseeno, pomemben mi je vzvod in obozujem tisto kljukico, ko je done. 

Street smart te nauči preziveti. Ce zavrtim lajf nazaj, bi si dala nasvet, zmanjsaj potrebe in pojdi se malo v klop. In če nisi sposoben poslušat navodil sposobnih in bolj modrih od sebe, te čaka preizkušenj vseh sort. Ublaži si pot 🙏

Zelimo si morda, da bi ti mentorji za lajf in delo bili naši starši, a zal je po vecini realnost drugačna. V svetu v katerem mi zivimo nas pot vodi k spoznanju, da je vsak za sebe unikat in tu s svojo misijo. Morda tudi takšno, da svoje starše razsvetlimo. Prej, ko sprejmes, da svet ne deluje po načelih, kot je svet deloval prej in da vsaka generacija prinasa novo zavest, prej se bos lazje sinhroniziral z novim. 

Po prodaji sladoleda, je sledilo zelo zelo uspešno delo v strezbi, kjer sem se naučila ljudskih vsebin, po tem šla na radio, kjer sem uzivala a imela premalo besednega zaklada, da bi zmogla to besedno poigravanje, a volja me je vodila, kot najstnico, da sem lahkotno ustajala ob 5h, ujela prvi vlak iz Kranja do Ljubljane in prišla vedno pravočasno na delo.

Kakšen odnos do dela imaš ti?

Sledilo je delo v butiku, kjer sem v enem mesecu razturila s prodajo in nadurami, a to ni biło dovolj, da se pokrije moj dolg. hahahah Obsedena takrat, mlado dekle z oblačili (poznate se kakšno), je na koncu ostalo dolzno. In vrhunska poslovodkinja mi je dejala: “Ana boljše prodajalke si ne bi mogli zamisliti, A tvoja volja po oblacilih in modnih smernicah, to delo ni za tebe. Butik ni za tebe. Pojdi delat nekaj, da boš v butik prišla, kot kupec in poskrbi, da ti bo denar vedno ostajal.” 

HVALA. To je bil en prvih modrih  mentorskih nasvetov, ki je prinesel veliko dobrega. 

Preden sem odprla svoje prvo podjetje, sem še nekaj let delala v založniški hiši. Tu sem pridobila veliko znanja in veščin, ki mi še danes koristijo. V hiši, med samimi diplomiranimi komunikologi, novinarji, ekonomisti. Med takšnimi še sam postaneš “diplomiran”. Ne bi si mogla zamisliti boljše delovne prakse. Prišla sem na razgovor, ko sem znala prizgat računalnik in skuhat dobro kavico. Odsla z bogatimi izkušnjami, znanjem, stopnjo ali dve višje izobrazbe prakticne narave. Zamenjala 3 šefe in z vsakim napredovala.

In če sem bila na začetku luškana mlada punca, je ta deklica delala, zivela in dihala zgodbo podjetja po 12 ali več ur na dan. V 3.letih dosegla pozicijo, za katero so bili prej zaposleni 3je. Postala sem samostojna, sposobna osebnost, ki je vodila mnoge že takrat v različnih dogajanjih. Pri 21tih so mi zaupali odgovorne funkcije in imela sem že takrat plačo, kot bi si jo mnogi še danes želeli. In pri 24tih, sledila je pot samostojnega podjetništva. V zivljenju se kar hitro vidi ali smo tip sistemskega ali samostojnega delovanja. In Če nimaš podlage ali finančne podpore od doma in ti nič ni podarjeno, Je pot začetnega oranja za nas z gorečo zilico po poslovem ustvarjanju pač precej bolj naporna, a vse se da, če ni izgovorov. Z disciplino, voljo in s strastjo do vsakega dela, se daleč pride.  

                                        Kar ljudje ne vedo od tebe direktno, jim ne preostane drugega, kot da si lahko zgodbe o tebi samo domišljajo. 

Vprašanje pa je, ali jih prava resnica sploh zanima. 

Naj bo vedno in povsod Sijoč Odsev 🙏


No comments:

Post a Comment