Saturday, January 15, 2022

Postavi odnos s seboj in postavil ga boš s svetom

Vse v kar verjamem in način kako se odzivam, vse to je moje. Reakcija nosi posledico. 

Razvila sem stopnjo s svojim močnim mnenjem, prepričanjem v to kar govorim in kako se prezentiram, saj to resnično in srčno že ves čas živim. Tej stopnji rečem stabilnost. Od tu ni potrebe po strinjam se z vsemi ali vsi z menoj. Niti ne velja, da sedaj pa vse vem. Od te stopnje je vse samo lažje.

Pri vzpostavljanju odnosa s seboj je potrebno najprej iskreno pogledati v sebe in si znati tudi Oprostiti. 

Ko si Oprostiš ali ko nekomu oprostitimo, s tem dejanjem najbolj pridobi človek, ki je oprostil. A tu je zanka. To je potrebno zares čutno občutit, Sprejeti odgovornost in spremeniti način delovanja za boljši naprej. 

Ko gre za Razumsko oproščanje, se lekcija ponovi. Ko oprostiš s srcem in spustiš, nastane občutna razbremenitev in svoboda. 

Na poti osebne rasti in postavljanja odnosov, se je od mene poslovilo, ali jaz od njih, veliko ljudi. Postajala sem vse bolj osameljana. Nato je sledilo spoznanje, da je tu pravzaprav nastal prostor, ki je klical, da sem ga zapolnila s svojo radostjo. Neodvisno od zunanjega sveta ali počutja drugih. Brezglavo, pa če še tako srčno, dobronamerno delovanje, pelje v izžetost in izgubo potencialno dobrega odnosa. In med tem, ko se sprašujemo kaj je šlo narobe, si največkrat mislimo, da smo zaostali. Če so ljudje s katerimi si bil ali si v nekem odnosu napredovali, pomeni lahko le eno, dojeli so bistvo in slišali, kaj spremenili. Moj poklon. Temu se reče osebna rast.

Ko govorimo, razpravljamo, pišemo nam je mar in ostaja upanje, da se tudi sami s povedanimi spoznanji uglasimo. Vsak ima svojo pot, zato je pomembno zavedanje, da vsak poišče orodje, način, ki z vami resonira. 

Kaj pa če pri razhodih, pogledamo na vse skupaj pozitivno in spoznamo, da smo svojo ulogo v nekem odnosu preprosto odigrali. Prišli, posvetili, dali, vzeli in gre ubistvu vsak svojo pot lepo naprej. S takšnim delovanjem pridemo do občutka Brezpogojnega Miru. In vse samo še je.

“Vsak odnos ima enkrat svoj konec.”

V svetu odraslih si je Težko priznati, da v nekaterih dogajanjih nisi zrel, tako sem si razlagala, ko sem prihajala v situacije na katere nisem imela odgovora ali jih sploh nisem razumela. Reakcije burne pa niso odraz osebnosti, temveč notranjega boja z notranjim otrokom. Zamisli si malega otroka, ki se igra in odkriva svet, nekaj novega in se mu nekje nekaj zatakne, takrat se v njem prebudijo burne reakcije in vse to samo zato, ker ne razume, ker se v tem danem trenutku počuti stisnjenega v kot, ne vidi rešitve a tako si želi dokončati kar je začel iskreno in čisto. 

Ko se pojavi te vrste vzorec obnašanja, ki je v naši družbi kar pogost, je nadaljni razvoj delovanja v takšnem odnosu odvisen od osebe s katero si v interakciji. Odrasel na odraslega ponavadi gleda z viška, celo posmehljivo, a tudi tu se pojavi potem vprašanje ali imamo po takšnem odzivu na drugi strani sploh opravka z odrlaslim, zrelo osebo. Lahko se pojavi obojestranski triger. In tu nastopijo, ko ni iskrenega in pristnega pogovora, iskanja napačnih razlag. Če pa takšno osebo resnično želimo spoznati, jo začutiti si vzamemo čas in jo poskušamo razumeti na nivoju kjer se v dani situaciji dogaja odzivnost na sprožene reakcije. A seveda to velja le v primeru, ko je glavni igralec ali oba, pripravljen pogledati v sebe, da se ta destruktivni mehanizem odpravi, spremeni. Kako veš, da si v interakcji s stabilno osebo? Ta svojih čustvenih stanj ne vpleta in dogajanje ne obsoja. Ko nastanejo konflikti in je želja po razrešitvi, bo Iskren pogovor, ki terja včasih tudi začasen odmik, prinesel Blagoslove. 

“Če si dober človek ne izgubljaš ljudi, oni izgubijo tebe.”

Vendar dogaja se Velika nestrpnost. Ne da se nam več, da moramo vse razumeti. Ljudje se intenzivno spreminjamo, odprli smo oči, slišimo drugače iščemo pot domov. K sebi, k njemu. Želimo si pristnosti. Zato me ne preseneča, da je danes toliko razhodov, propadlih odnosov, zvez in neizpeljanih poslov. 

Da bom lažje shajala danes v tem svetu sem vse skupaj obrnila v meni razumljiv jezik. Tu je moč za rast, tu je zdaj moč za razvoj iskrene in čutne tolerantnosti za gradnjo novih še boljših odnosov. In vse kar je potrebno razumeti je, sebe.

“Ko vzpostaviš odnos s povezavo si v popolni skladnosti, ki ne skruni vrednot lastne vrednosti.”

Svet se spreminja, ljudje se spreminjajo in tako tudi odnosi. Če želiš osebno rasti, napredovati se obkroži z ljudmi, mentorji, da bo zate najbolj podporno. In ker delujemo v skupnosti, ki ni skladna, je edino še kar nam preostane, da sledimo svojim vrednotam, za bolj čuteče odnose vzamemo v roke svoja čutna zaznavanja ter vzpostavimo odnos do načina našega odzivanja. 

“ Ko ceniš sebe, ceniš svoj čas.”

Nekateri nam pridejo pokazat odnos za kratek čas a ti nam lahko pustijo permanentno lekcijo. Na začetku je lahko nekaj najtežjega, a čas jo vedno, če odgovor iščemo, razvozlja v duhu razumljenega.

Vsa razhajanja, krešanje mnenj, pomenijo le eno. To so ogledala, trigerji, ko se nas dotakne, da se izboljšamo, si podarimo širino ali stestiramo sebe in svoja prepričanja.  

Na nas je, da se naučimo razbrati kaj je moje. Dolgo sem se ukvarjala tudi z idejo, kako v ravnovesje postaviti ugajanje. Eni smo ugajalci drugi jemalci. Včasih sem mislila, da je ta lastnost slaba. Danes razumem in tega pri sebi ne bom spremenila. Ker v tem, da znam ugajati in da ugajam ubistvu uživam. 

“Sprejmi sebe in spremenil se bo tvoj pogled na Svet.”

V odnosih je vse stvar odločitev in postavljanja mej. Postavljamo jih sebi, ne drugim. To je zelo pomembno sporočilo tega zapisa. Do kam sebi dopustimo? Za osebno stabilnost ali napredek. 

In ker je težko vzpostaviti ravnovesje na vseh področjih življenja hkrati, se s tem zapisom poslavljam od globin, preteklosti in postavljanja odnosov.

To je za mene zdaj jasnočutno in srčno postavljeno.

V srcu in duši.

Naslednja poglavja namenjam…
No comments:

Post a Comment